Aquests escrits de Jordi Bigues acompanyaven el programa de mà de Llavors, l’exposició de Bigas Luna, que va iniciar el seu itinerari a l’FNAC de Callao, Madrid, l’any 2004, i va recorre diverses ciutats. Cada un de los textos fou il·lustrat amb postals pintades per Bigas Luna que també va pintar els titulars del programa de mà.


HHH [canviar pel titular pintat i escanejat]

Humus, Humilitat, Humanitat 

«La paraula utilitzada per denominar la Terra, al principi de las llengües indoeuropees, fa milers d’anys (ningú no sap quants exactament), era dhghem. A partir d’aquesta paraula, que no significa més que terra, va sorgir la paraula humus, que és el resultat del treball dels bacteris del sòl. I, per donar-nos una lliçó, de la mateixa arrel va sorgir humil i humà. Aquí hi ha, a la manera d’un fòssil lingüístic, enterrat en l’antiga arrel de la qual prenem el nom de la nostra espècie, l’esbós d’una paràbola filològica».

Lewis Thomas (1913-1993). Presentació del llibre Microcosmos, de Lynn Margulis i Dorion Sagan.

 

CCC [canviar pel titular pintat i escanejat]

Contra, control, comerç

Les llavors són un matrimoni de la humanitat, la unió legítima de la humanitat amb la mare Terra. No poden ser privatitzades i han de ser custodiades per la seva legítima conservadora: la comunitat camperola. La propietat intel·lectual és de les comunitats locals, el Copyright de las generacions futures.

Jordi Bigues

 

*** [canviar pel titular pintat i escanejat] 

Un banc de llavors

Pepita (llavor, pinyol), és una paraula que en llengua castellana té tres significats: la llavor d’un fruit, el nom femení popular de Josefa i la porció d’or obtinguda de l’arena dels rius. Quan apareix una pepita en el grill d’una taronja o en un tomàquet, molta gent creu que és una molèstia. Si s’aturessin a pensar entendrien que són davant d’un gran tresor: la capacitat germinativa de la vida. 

L’agricultura industrial ha volgut eliminar les llavors produint porcions inertes de polpa sense sabor, sense origen ni destí. Les llavors híbrides no serveixen per a donar vida a una futura collita. Algunes llavors transgèniques les anomenen terminator, denominació d’origen cinematogràfic par tal de ressaltar la seva incapacitat de crear vida. Pera a les comunitats pageses i indígenes, las llavors són semen. De fet, és l’etimologia de la paraula semilla, que juntament am el sòl, l’aigua i l’aire generen el sosteniment, l’alimentació de la nostra espècie. Les llavors són un Matrimoni de la humanitat, el patrimoni vital per excel·lència, que ha permès i permet l’alimentació de la humanitat.

Jordi Bigues

  

PPP [canviar pel titular pintat i escanejat]

Protesta, Proposa, Practica 

«A principis del 1918, Piotr Kropotkin havia reunit a especialistes de diferents branques d’economia política. El seu propòsit era fer un estudi minuciós dels recursos econòmics de Rússia, recopilar aquests recursos perquè poguessin servir d’auxili pràctic a la construcció russa. Kropotkin era l’editor en cap d’aquesta empresa. L’obra es va acabar però no es va publicar. El grup de científics fou dissolt pel govern i els seus materials confiscats. La llar de Kropotkin va ser registrada dues vegades i, finalment, la seva família va ser obligada a buscar un altre refugi. Després d’aquests trastorns i persecucions es va mudar a Dmitroff, on inicia un desterrament involuntari. 

Davant l’infortuni, no és necessari dir quines eren les condicions de vida en aquella Rússia en guerra, el primer que varen fer va ser plantar un hort. El jardí que envoltava la casa de Kropotkin va florir rodejat de vegetació. Ell s’enorgullia, tot ensenyant una nova varietat d’enciam desenvolupada per Sofía Ananiev, la seva muller. Kropotkin ens va convidar a menjar  joiosament. La primavera havia fet un miracle i ja era un altre home». 

Emma Goldman. Dos anys a Rússia, 1923.

 

[canviar pel titular pintat i escanejat]

Llavors suspensives 

«Les llavors són la primera balda de la seguretat alimentària. Representen la continuïtat i la capacitat de renovació de la vida, de la diversitat biològica i cultural de la vida. Les llavors no són merament la font de futures plantes/aliments, són el lloc on s’emmagatzema la cultura i la història. Les llavors són el símbol màxim de la seguretat alimentària. 

L’intercanvi lliure de llavors entre la comunitat agricultora ha servit per a mantenir la biodiversitat i la seguretat alimentària. Aquest intercanvi es basa en la cooperació i la reciprocitat, doncs l’agricultor que vol intercanviar llavors sol donar una quantitat de llavors del seu camp igual a la que rep». 

Vandana Shiva. Protegir o expoliar?,  2001.

 

BBB [canviar pel titular pintat i escanejat]

Brossa, Berger, Beuys 

Joan Brossa, John Berger, Joseph Beuys. La llavor del pensament crític. La bellesa és un estat d’ànim.

Jordi Bigues

 

L·L [canviar pel titular pintat i escanejat]

Ela, punt, ela

El punt volat és una llavor, una pausa entre dues eles. Alguns l’escriuen com si fos un punt i seguit, sense espai posterior. Entre una lletra ela i l’altre, hi ha una llavor volant esbojarrada. 

Jordi Bigues