Quan vaig escriure el llibre Cómo plantar un árbol (2010), vaig dedicar un requadre a explicar que l’alzina és una llar generosa per a moltes espècies. Una part de la il·lustració, que acompanyava el requadre, era una descripció dels animals que viuen en una alzina adulta i l’altra, els animals que hi viuen a l’hora de la decrepitud, que aleshores anomenava decadència de l’arbre.

 

Descripción: C:\Users\Jordi\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\0C0LXFGC\Hàbitat-roure(teula)-numerat.jpg

 

L’autora de la il·lustració, Susanna Campillo, me l’ha envia en color vermell terra, el color d’EL GRAN CAPITAL, i no en el color negre de l’edició original. 

Les alzines ibèriques són un refugi per a petits mamífers i d’altres animals més grans com la geneta i el linx, que sol amagar-se als forats del tronc i criar allí els seus cadells. A mesura que creixen, les alzines multipliquen els seus habitants. Quan són més joves acullen els nius de capsigranys (trenques, botxins, capsigranys i escorxadors); però després, quan la capçada comença a eixamplar-se, arriben d’altres refugiats del bosc com les garses i els coloms. Amb les seves construccions de fang i bastonets, obren el pas perquè les rapinyaires facin les seves postes d’ous.

El tronc de l’alzina és prim en comparació del perímetre de la seva capçada. L’alzina produeix fusta molt dura per garantir la resistència de l’arbre, ja que està sotmesa a la sequera periòdica estival, quan transpira poc. Els alzinars són magatzem d’aliments naturals dels boscos mediterranis. No és estrany observar, entre les branques d’aquests arbres, sis o més nius alhora, on ocells de diferents espècies es reprodueixen simultàniament.

És difícil establir el nombre exacte d’espècies que viuen la seva infància sota la protecció d’aquests gegants verds que superen els vint metres d’alçada. Generalment, els ocells mitjans i petits viuen a la part inferior de les capçades. Les espècies de més gran volada, com les cigonyes negres i les àguiles imperials, aprofiten també la densitat de les fulles per bastir les seves llars a les parts superiors.

Quan les branques comencen a trencar-se, els forats donen acollida a ratpenats, llangardaixos, òlibes, mussols i mamífers com la femella del gat mesquer, que donen a llum arrupides a les parts altes de les alzines. El tronc buit de l’arbre mort acollirà serps, sargantanes i conills on les branques caigudes procuraran caus, llars immillorables.

Descripción: C:\Users\Jordi\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\0C0LXFGC\Hàbitat-roure(teula)-numerat.jpg

 

Heu trobat a faltar algú a l’alzina? Doncs manca clarament el gaig, un ocell que practica el «mutualisme». L’alzina li dóna glans i el gaig dispersa les llavors. Tampoc no hi són els animals invertebrats ni els microorganismes que alimenten i són l’aliment d’altres animals. Tampoc hi ha la flora característica als diferents tipus d’alzinars (de terra baixa, muntanyenc i carrascar) i, sota terra, els fongs com ara les tòfones a més dels bolets superficials. De tot això en parlarem, del «mutualisme».


Els residents de l’alzina madura són ocells com ara:

1. Picot verd
2. Tudó
3. Capsigrany real i comú
4. Garsa
5. Àguila calçada
6. Aligot comú
7. Àguila coronada

Els nius, que algunes espècies fan durant aquesta etapa de vida de l’arbre, després serviran, a d’altres espècies de més grandària, tal com indiquen les fletxes dobles. Els nius de l’àguila calçada i l’aligot comú, ubicats a les parts superiors, potser siguin utilitzats després per les milanes [9] o bé els troncs que a la primera etapa de l’arbre acolliren la geneta [14], més endavant donaran aixopluc a la sargantana (17).

L’alzina, en la seva decrepitud, permet que noves espècies puguin criar aprofitant els forats deixats per d’altres i les branques que encara no han caigut.

8. Cigonya
9. Milà real i negre
10. Mussol
11. Òliba
12. Gralla
13. Ratpenat
14. Geneta
15. Linx ibèric
16. Conill
17. Sargantana comú